HR OFF-ROAD FORUM

Dobrodošli na HR OFF-ROAD forum!
Sada je: čet stu 30, 2023 08:35.

Vremenska zona: UTC + 02:00

Pravila foruma

Pravila foruma

Započni novu temu Odgovori  [ 9 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Baza off road ruta/tragova u .gpx
PostPostano: sri lip 12, 2019 12:29 

Pozz ekipi,
u zadnje vrime malo šaram po Velebitu a sada i polako po Lici pa mi palo na pamet jeli postoji kakva baza ili platforma sa off road tragovima u Hrvatskoj i BiH-a. Sve što se dade pronaći jesu makadamski putevi na nekim platformama za outdoor aktivnosti. Bilo bi zanimljivo znati , barem meni, jeli ima tako nešto u Hrvatskoj off road zajednici?

Evo da malo podjelim neka svoja iskustva.
U planiranju svojih putešestvija i mogućih puteva koristim kombinaciju TK-25, DOF i Google earth karata. U nekim stvarima je DOF outdate u odnosu na Google earth dok se neki off road tragovi na Google earthu poklapaju s "pješaćkim" stazama na TK-25.

Koristim Oruxmaps na 7" tabletu, i to mi se za sada pokazalo dobrim rješenjem.

Vrh

Naslov: Re: Baza off road ruta/tragova u .gpx
PostPostano: pet lip 21, 2019 14:17 

Ja dosta koristim OpenStreetMap karte na OsmAnd-u. Ima offline navigaciju i ok detalje.

Vrh

PostPostano: ned kol 11, 2019 08:54 

DefMax je napisao/la:
Pozz ekipi,
u zadnje vrime malo šaram po Velebitu a sada i polako po Lici pa mi palo na pamet jeli postoji kakva baza ili platforma sa off road tragovima u Hrvatskoj i BiH-a. Sve što se dade pronaći jesu makadamski putevi na nekim platformama za outdoor aktivnosti. Bilo bi zanimljivo znati , barem meni, jeli ima tako nešto u Hrvatskoj off road zajednici?

Evo da malo podjelim neka svoja iskustva.
U planiranju svojih putešestvija i mogućih puteva koristim kombinaciju TK-25, DOF i Google earth karata. U nekim stvarima je DOF outdate u odnosu na Google earth dok se neki off road tragovi na Google earthu poklapaju s "pješaćkim" stazama na TK-25.

Koristim Oruxmaps na 7" tabletu, i to mi se za sada pokazalo dobrim rješenjem.

Pozdrav. Također koristim Oruxmaps,ali na mobitelu koji mi samo za to služi, i uvijek je u autu i večinom snimam sve rute kojima idem. TK 25 su super karte, samo ima dijelova di ne možeš raspoznati da li je planinarska staza ili put za auto, ali nije to veliki problem. Uvijek se nađe put.
Imaš aplikaciju Wikiloc, i možeš po karti na određenom podrućju naći određene rute. Samo u filter stavi off road. Ima i opcija da se stavljaju slike. Nisam striktno pratio stavljene rute, nego mi je dosad više služilo da dobijem ideju za put.

Vrh

PostPostano: ned kol 11, 2019 09:24 

Ma na Wikiloc sam i mislio, tu sam pronašao par meni zanimljivih trasa, tako sam i ja objavio neke trase a uskoro bih moga još jednu s područja Like. Sve tragove još dodatno ispeglam tako da budu malo točniji jer često skrenem sa strane pa da netko ne slijedi te moje izlaske s trase.

Lovci u svojim gpx uređajima imaju zanimljive rute, a ako ih dobijete treba biti malo i oprezan i dobro ih proučiti na tk25 ili na Google earthu. Jednom prilikom sam slijepo pratio trag niz dosta strmu travnatu kosinu tako da je bio problem za izaći vani nazad :D , tu je lovac ostavio auto i krenio pješke prema čeki.

Vrh

PostPostano: ned kol 11, 2019 11:38 

DefMax je napisao/la:
Ma na Wikiloc sam i mislio, tu sam pronašao par meni zanimljivih trasa, tako sam i ja objavio neke trase a uskoro bih moga još jednu s područja Like. Sve tragove još dodatno ispeglam tako da budu malo točniji jer često skrenem sa strane pa da netko ne slijedi te moje izlaske s trase.

Lovci u svojim gpx uređajima imaju zanimljive rute, a ako ih dobijete treba biti malo i oprezan i dobro ih proučiti na tk25 ili na Google earthu. Jednom prilikom sam slijepo pratio trag niz dosta strmu travnatu kosinu tako da je bio problem za izaći vani nazad :D , tu je lovac ostavio auto i krenio pješke prema čeki.

Zato ja koristim te tragove samo za pregled, pa si sam isplaniram rutu, ili na terenu korigiram kretanje, ovisno o realnoj situaciji. Bez TK i Oruxmapsa, bi vrlo vjerovatno već bio u MUP-ovoj statistici nestalih osoba :D Zato i korstim na mobitelu, jer vrlo često tumaram i van auta.
Imaš ti još neku opciju za pregled ruta osim Wikilocsa?

Vrh

PostPostano: ned kol 11, 2019 13:51 

Za sada nemam ništa osim Wikilocsa, kako se za sada držim jednog dijela Like pa tu malo istražujem pokušavam spojiti neke prirodne cjeline polja i visoravni. Pa se držim lokalnih poznavalaca. Onda tako malo pokušavam usporediti tk25 i Google earth. A ta preklapanja radim u qgis programu za kartografiju.
Tako sam nedavno "skoro" završio u BiH jer sam koristio novi put što su ga hrvatske šume probile a nije ga bilo u kartama.

Vrh

PostPostano: sub lis 05, 2019 22:36 

Jedan mali hint za sve one koji koriste tk25 karte, google earth i slično kod planiranja trasa kroz neistražena područja.
Kad skidate Google earth pro verziju na PC onda je skidajte s hrvatske domene .hr jer će vam tada biti automatski instaliran wms na DGU pa će te imati slojeve s tk25, DOF i osnovnom kartom HR.
Tada si možete preklapati karte i isplanirati i iscrtati trasu u gpx, kmz, ... kojem god formatu da vam paše.

Vrh

PostPostano: sri stu 27, 2019 10:57 
Off roader

koji ti je user na wikiloc ?

Vrh

PostPostano: sri stu 27, 2019 20:51 

BMaks, jel te što zanima još ili ...?!

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 9 post(ov)a ]